tirsdag 29. september 2009

Basen er oppdatert

Sist uke fikk jeg lagt inn noen flere navn og kilder i basen og sendt inn til DIStreff.

fredag 18. september 2009

Helgelektyre

Etter enda en uke der tastaturet har fått kjørt seg er det på tide å ta helg igjen. Denne helgen skal jeg lese i to bøker: "Leseboka" av Merete Morken Andersen og "Skrive for å lære" av Olga Dysthe, Frøydis Hertzberg og Torlaug Hoel. Av og til kan det være greitt å stoppe litt opp for å lese. da får jeg påfyll og inspirasjon til skrivearbeidet.

Om det er noen som spør om jeg har lest dette før så er svaret ja. Men jeg legger alltid merke til noe nytt, noe som plutselig bare er der. Det er dette "nye" som jeg er ute etter. Dette som skal gi meg en a-ha opplevelse så jeg kan komme videre i skriveprosessen. Å skriver er ikke bare en ting, men mange ting, avhengig av hva en til en hver tid holder på med.

torsdag 3. september 2009

Septembermøte i DIS-ST























Leder Ketil Figenschou ønsket velkommen til høstens første møte i DIS ST. Etter en kort orientering om dagens møte overtok Torbjørn Torgersen fra Lademoen historielag. Han fortalte om Lademoen. Blant annet fikk vi høre litt om Lademoens opprinnelse, arbeiderboligene og de som bodde der. Mange kom utenbys fra for å søke jobb. Så viste han et utvalg bilder fra Lademoen. De var tatt i perioden 1880-1940. Mer informasjon om arbeiderbydelen på Lademoen finner dere her:
http://lademoenhistorielag.com/
Etter at foredraget var ferdig orienterte Finn Karlsen om FT 1934 Strinda. CD skal være ferdig til Slektforskerdagen 31. oktober. Blant innholdet i CD`en kan nevnes database, gamle og nyere bilder. Avisene fra 1934 gir et godt tidsbilde.
Så var det kaffe og vafler.
KRIST- Kilderegistreringsutvalget ved Finn Guttvik orienterte om det videre arbeidet med sjømannsrullene i Trøndelag og Møre og Romsdal. Her er 10-15 medlemmer alt i gang med å registrere. Gravferdsprotokollene holder de også på med.
Til slutt orienterte Ketil Figenschou om høstens møter. Årets Slektforskerdag (SFD) er lørdag 31. oktober.
Det ble også orientert om Grasrotandelen og om temakvelder i Snikkarboden.
Det blir kurs i billedredigering, å lage slektbok og Internett som hjelpemiddel. Medlemmene får e-post med nærmere informasjon og påmelding.

tirsdag 1. september 2009

Et øyeblikks tankespinn

Vinden varsler om at høsten har kommet til Sørburøy. Høsten med sine stormer og fråtsende hav, høsten med kortere dager og lengre kvelder. Dagene har ikke blitt kortere, det bare føles slik når kveldsmørket kommer luskende tidligere og tidligere. Det er noe spesielt med høsten her ute i havet. Lyset forandrer seg og setter sine spor i naturen. Et øyeblikk skinner solen gjennom en sprekk i de mørke skyene for så i det neste forsvinner igjen. En halvtime senere er det skyfri himmel og solen får fritt spillerom for en stund. Slik er det her ute når vær og vind leker med naturen. Kaffekoppen står på bordet og jeg ser ut av kjøkkenvinduet på været, vinden og naturen. En regndråpe henger på sprossene, så kommer en til og enda en. Langs kysten er det sikkert mange som har gjort det samme, sittet med kaffekoppen og sett ut av kjøkkenvinduet.
Det barske landskapet får en til å tenke på hvordan livet har vært her ute. De levde av havet og kanskje en åkerlapp også. Gjennom århundrer har menneskene på Trøndelagskysten rodd fiske, sommer som vinter. Tidlig opp om morgenen, kikket på været, spiste litt før de gikk ned for å få båten på sjøen. Så var dagen igang. Det var litt vind den dagen. Sivet svaiet litt fram og tilbake og levde sitt eget liv i vinden. Litt skvalping i sjøkanten var det også, men det merket ikke de som skulle ut. Av og til lurer jeg på hva de tenkte på når de var der ute. Filosoferte de over livet eller tenkte de bare på om de klarte å få nok fangst? Det er skrevet mye om livet langs kysten, om hvordan boforholdene var og om mye annet. Men ikke om hva de tenkte på mens de satt der ute på havet og ventet på fangst. For de tenkte jo de også, akkurat som oss. Kanskje sendte de noen lengselfulle blikk etter nordlandsbåten som passerte på vei til Bergen. Tenk på hva de ville oppleve i byen mellom de syv fjell. Hva slags last var det båtene førte? Var det planker eller kanskje tønner med fisk og annen sjømat? Slik satt de mens de fulgte båtene på vei mot sør. Vel var det mange som hadde vært på Lofotfiske, men kanskje færre som hadde vært så heldige å komme til byen. De hadde sine drømmer da som nå. Drømmer om et bedre liv og drømmer om å oppleve nye ting.
Det er altså ingen som vet hva de tenkte, for de skrev det ikke ned. Det var et øyeblikks tankespinn som ble der ute for alltid. Da er det at jeg vet hva som skjedde med alle tankene. Kaffekoppen er tom og det er tid for dagens første tur.